Аз от полу професионален и полу дюкански интерес запитах собственика на мандра Домлян за неговата извара и той каза, че няма никаква мазнина в изварата, защото се прави от суроватка. Това се отнасяло и за всички други извари, на които изришно не пише че има масленост. Странно е, но е истина – ако не е упоменато, значи е 0 %, а ако е споменато, значи е правена от мляко и затова има масленост.
svidni4ka (май 2008 г.)
Изварата на Пършевица… 😉 има малко етикетче, на което пише преципитиран белтък, т. е. албумин и глобулин. Наистина само тя има типичен белтъчен вкус, такава много суха е, на бучки. Но само да допълня, че и другите извари стават, имам предвид суроватъчните.
Значи след като се направи сиренето, в него остават повечето мазнини и казеинът, главният белтък в млякото. В суроватката остават 2-3 % мазнини и др. два белтъка, посочени по-горе. Така, че всяка суроватъчна извара става.
От суроватката по принцип може да се получи и суроватъчно масло и след това да се направи извара, която на практика не съдържа мазнини, тази въпросната на Пършевица е такава.
А дори и да не е обезмаслена изварата, тя не съдържа повече от 3 % мазнини, защото има 80 % водно съдържание.
Само за информация: цвик е течността, която се отделя от киселото мляко, има различен състав от суроватката.
Момичета, радвам се, че бях полезна. Само да ви успокоя, че сега храните са по-добри, отколкото през комунизма. Сега при повечето болести животните се унищожават, а не се правят на салами и консерви. А пък ако знаете, че едно време си пиехме главно прясното мляко с антибиотици… Така че никой да не въздиша по отминалото време. Особено стоките на големите фирми са много качествени, обаче както отбеляза и Сънчето преди няколко дни, са си истинско предизвикателство за джоба ни.
***
Момичета, още веднъж: всички суроватъчни извари стават за режима. Суроватката съдържа само 3 % мазнини, така че и изварата не може да е по-маслена. Освен това всички извари имат водно съдържание между 70 и 80 %. Няма значение дали на вкус бие на сирене или на белтък или на кашкавал. Щом е суроватъчна, значи е режимна.
Ох и аз ще се изкажа за изварата…
От 120% -нтов сигурен източник знам, че маслена извара няма. Поради простата причина, че първо правят сирене от млякото и от суроватката се прави извара. Не се заблуждавайте! Никой, еле в БГ, няма чисто прясно мляко да го зиноса за извара. Не е рентабилно. Изварата се прави, за да не се изхвърля суроватката, а и от нея да се докара някой и друг лев.
Аngua
авг. 23, 2008 @ 13:52:20
Palatina
Аз от полу професионален и полу дюкански интерес запитах собственика на мандра Домлян за неговата извара и той каза, че няма никаква мазнина в изварата, защото се прави от суроватка. Това се отнасяло и за всички други извари, на които изришно не пише че има масленост. Странно е, но е истина – ако не е упоменато, значи е 0 %, а ако е споменато, значи е правена от мляко и затова има масленост.
baci
авг. 27, 2008 @ 18:36:56
svidni4ka (май 2008 г.)
Изварата на Пършевица… 😉 има малко етикетче, на което пише преципитиран белтък, т. е. албумин и глобулин. Наистина само тя има типичен белтъчен вкус, такава много суха е, на бучки. Но само да допълня, че и другите извари стават, имам предвид суроватъчните.
Значи след като се направи сиренето, в него остават повечето мазнини и казеинът, главният белтък в млякото. В суроватката остават 2-3 % мазнини и др. два белтъка, посочени по-горе. Така, че всяка суроватъчна извара става.
От суроватката по принцип може да се получи и суроватъчно масло и след това да се направи извара, която на практика не съдържа мазнини, тази въпросната на Пършевица е такава.
А дори и да не е обезмаслена изварата, тя не съдържа повече от 3 % мазнини, защото има 80 % водно съдържание.
Само за информация: цвик е течността, която се отделя от киселото мляко, има различен състав от суроватката.
Момичета, радвам се, че бях полезна. Само да ви успокоя, че сега храните са по-добри, отколкото през комунизма. Сега при повечето болести животните се унищожават, а не се правят на салами и консерви. А пък ако знаете, че едно време си пиехме главно прясното мляко с антибиотици… Така че никой да не въздиша по отминалото време. Особено стоките на големите фирми са много качествени, обаче както отбеляза и Сънчето преди няколко дни, са си истинско предизвикателство за джоба ни.
***
Момичета, още веднъж: всички суроватъчни извари стават за режима. Суроватката съдържа само 3 % мазнини, така че и изварата не може да е по-маслена. Освен това всички извари имат водно съдържание между 70 и 80 %. Няма значение дали на вкус бие на сирене или на белтък или на кашкавал. Щом е суроватъчна, значи е режимна.
Аngua
авг. 28, 2008 @ 12:16:35
VK
Ох и аз ще се изкажа за изварата…
От 120% -нтов сигурен източник знам, че маслена извара няма. Поради простата причина, че първо правят сирене от млякото и от суроватката се прави извара. Не се заблуждавайте! Никой, еле в БГ, няма чисто прясно мляко да го зиноса за извара. Не е рентабилно. Изварата се прави, за да не се изхвърля суроватката, а и от нея да се докара някой и друг лев.
Mrs Deya
ян. 06, 2009 @ 22:45:50
A кашкавалената извара дали е подходяща за режима? Аз напоследък само такава ползвам…