Качеството на българското саламурено сирене и кисело мляко значително се е подобрило
България 12.07.2011 13:34
През последните две години качеството на българското саламурено сирене и кисело мляко е станало много по-добро в сравнение с това, което е било през 2009 г. Това става ясно от резултатите от независимото изследване на бяло саламурено сирене и кисело мляко, които днес бяха обявени на пресконференция в Министерство на земеделието и храните. Изследването е направено по поръчка на Българската асоциация „Активни потребители”, съвместно с УНСС. „Изследването доказва, че българинът вече яде наистина качествени млечни продукти и успяхме да върнем на трапезата традиционния български вкус”, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той припомни, че при подобно изследване преди две години само в един продукт бе намерена българската бактерия „лактобацилус булгарикум” и нямаше сирена, което въобще да се доближават до стандарта. Днес изследването доказва, че повечето сирена и млека на пазара се доближават до стандарта БДС, дори да не са произведени по него, тъй като той е доброволен.
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов посочи, че добрите резултатите се дължат на обединените усилия между институциите, неправителствените организации и медиите. Д-р Войнов съобщи, че агенцията упражнява стриктен контрол върху производителите и затова всички изследвани марки почти препокриват стандарта.
По проекта са изследвани са 19 марки бяло саламурено сирене и 16 марки българско кисело мляко, от които 6 са произведени съгласно БДС. Пробите са направени в независима лаборатория, а изследваните продукти са взети от магазинната мрежа, обясниха авторите на изследването. На пресконференцията участваха и изпълнителният директор на Българска асоциация „Активни потребители” Богомил Николов и учени от УНСС. Г-н Николов обясни, че при млечните продикти се наблюдава известно поскъпване, но цената отговаря на по-високото качество.
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов посочи, че добрите резултатите се дължат на обединените усилия между институциите, неправителствените организации и медиите. Д-р Войнов съобщи, че агенцията упражнява стриктен контрол върху производителите и затова всички изследвани марки почти препокриват стандарта.
По проекта са изследвани са 19 марки бяло саламурено сирене и 16 марки българско кисело мляко, от които 6 са произведени съгласно БДС. Пробите са направени в независима лаборатория, а изследваните продукти са взети от магазинната мрежа, обясниха авторите на изследването. На пресконференцията участваха и изпълнителният директор на Българска асоциация „Активни потребители” Богомил Николов и учени от УНСС. Г-н Николов обясни, че при млечните продикти се наблюдава известно поскъпване, но цената отговаря на по-високото качество.
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 21:15 Хороскоп за понеделник, 6 май 2024 г.
- 19:36 "Няма да се извиня на някого, който си измисля": Нова атака срещу Кевин Спейси
- 19:27 Инциденти с пиротехника белязаха Великден в Гърция
- 19:15 Италианското правителство "оковава" изкуствения интелект в законови рамки
- 19:02 "Уолстрийт джърнъл": Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга
- 18:49 Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok
- 18:36 Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи, обявиха местните власти
- 18:25 "Ал Джазира" ще трябва да прекрати работа в Израел